logo
logo

Online marketing SEO maart 20, 2023

AI-zoekmachines: Wat ze betekenen voor marketing

Geschreven door promoguynl

opmerkingen 0

AI-zoekmachines zijn klaar om traditionele zoekplatforms een run voor hun geld te geven als we de technologiesector mogen geloven. Terwijl tools als ChatGPT al een enorme belofte laten zien, zullen zoektechnologieën nog verder gaan door gebruik te maken van vergelijkbare principes. Andere technologieën liggen ook in het verschiet en brengen veel speculatie met zich mee.

AI engines zijn een blik in de toekomst van het internet en digitale marketing. De huidige modellen zijn al indrukwekkend en marketeers gebruiken ze om originele content te creëren. ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI in San Francisco, Californië, gebruikt dezelfde technologie als Bing van Microsoft, die is gebaseerd op grote taalmodellen (LLM's).

Deze modellen leren de statistische patronen van tekst uit een enorme database en gebruiken deze kennis om samenhangende zinnen te produceren. Terwijl Google's AI-gestuurde zoekmachine Bard nog in bètatests is, is Microsofts aanbod beschikbaar (op een wachtlijst). Baidu is van plan zijn eigen ERNIE Bot in maart te lanceren.

Dus wat is het doel achter deze innovaties?

De huidige staat van AI-zoeken

AI-zoekmachines

Momenteel is elke vorm van AI in gebruik (inclusief ChatGPT) vormt zwakke AI. Voor de terminologie is het belangrijk om dit in gedachten te houden voor de rest van dit artikel. AI wordt al gebruikt in zoekmachines. Hier zijn enkele manieren waarop bedrijven het gebruiken:

 • Zoekmachines gebruiken AI om webpagina's, video's en andere inhoud te rangschikken in de zoekresultaten.
 • Het AI-algoritme van Google geeft prioriteit aan verschillende factoren, zoals zoekwoorden en gebruikerservaring, om te bepalen welke pagina's worden weergegeven als antwoord op zoekopdrachten.
 • Zoekmachines moeten menselijke taal begrijpen om gebruikers de informatie te vinden die ze zoeken, en dat is waar natuurlijke taalverwerking (NLP) om de hoek komt kijken.
 • Zowel Google als Microsoft gebruiken NLP om hun gebruikers te begrijpen en zoekresultaten te optimaliseren op basis van eerdere zoekopdrachten.
 • AI wordt gebruikt voor kwaliteitscontrole, om inhoud van hoge kwaliteit te scheiden van spam van lage kwaliteit, wat belangrijk is voor het rangschikken van inhoud in de zoekresultaten.
 • AI-technologieën zoals NLP en beeldherkenning hebben ervoor gezorgd dat voice search en image search nieuwere zoekmogelijkheden zijn geworden.

De toekomst van AI-gestuurde zoekmachines

Een AI-gestuurde zoekmachine zou van enorm nut kunnen zijn in marketing, zelfs buiten de manier waarop ze momenteel worden gebruikt. Hoewel we de valkuilen van ChatGPT al hebben besproken als het gaat om zoekwoordenonderzoek, zijn zoekmachines een ander verhaal. Een AI-gestuurde zoekmachine gebaseerd op deze NLP-modellen zou een heel ecosysteem kunnen vormen dat content semantisch kan differentiëren en herhalen.

Stel je een zoekmachine voor die een gigantische opslag aan informatie heeft en die alles kan zeven en tegelijkertijd samenhangende antwoorden kan geven. Dit zou een game-changer zijn voor tekst- en spraakzoeken, waardoor een nieuwe benadering van online gegevensverwerking mogelijk wordt. In plaats van op links te klikken, kunnen mensen een vraag invoeren in een zoekmachine en de resultaten samenvatten in één antwoord.

Nieuwe AI-technologieën zouden ook een heel andere manier kunnen zijn om naar inhoud te zoeken. In plaats van te zoeken naar stockfoto's, zou je Google afbeeldingen kunnen vragen om originele afbeeldingen te maken, net als een AI-afbeeldingsgenerator. Dit zou handig kunnen zijn voor de productie van content, maar het zou ook een ommekeer betekenen voor de hele industrie van stockafbeeldingen. Originele afbeeldingen zonder copyright vormen een uitdaging voor veel bedrijven die afbeeldingen verkopen.

Er zullen echter ook nieuwe SEO-tools nodig zijn omdat AI afhankelijk zal zijn van geheel nieuwe protocollen. Het punt van SEO zal dan (theoretisch) zijn om aan te sluiten bij de zoekpatronen van de AI, wat een nieuwe vorm van SEO-strategie vereist.

AI-tools en -technologieën om naar uit te kijken

Nieuwe AI-tekstgeneratoren zijn een geweldige aanwinst voor content en webdesign, zoals we al hebben besproken. Dat is echter nog maar het topje van de ijsberg. Hier zijn enkele voorbeelden van AI-tools:

AI-tools zoeken Inhoud

Een van de dingen waar we naar uitkijken is Generatieve AI. Generatieve AI is een type kunstmatige intelligentie dat nieuwe inhoud of output kan creëren, zoals afbeeldingen, muziek, tekst of zelfs hele video's, op basis van patronen en gegevens waarop het getraind is. Het maakt gebruik van algoritmen die patronen, stijlen en structuren uit bestaande gegevens kunnen leren herkennen en kopiëren, en vervolgens nieuwe output kunnen genereren die deze patronen volgt.

Generatieve AI-modellen kunnen worden getraind met behulp van verschillende technieken, waaronder deep learning, reinforcement learning en unsupervised learning, en kunnen worden gebruikt voor een groot aantal toepassingen, waaronder creatieve content genereren, gegevensanalyse en zelfs natuurlijke taalverwerking. Enkele voorbeelden van generatieve AI-modellen zijn GAN's (Generative Adversarial Networks), VAE's (Variational Autoencoders) en LSTM's (Long Short-Term Memory).

AI SEO-diensten & zoekmachines

AI-gestuurde zoekmachines zullen SEO (Search Engine Optimization) waarschijnlijk op een aantal manieren beïnvloeden. We moeten rekening houden met deze mogelijkheden voor toekomstige marketinginspanningen, want de enige zekerheid is dat ze onze interne processen zullen veranderen. Hier zijn enkele manieren waarop AI-zoekmachines SEO kunnen beïnvloeden:

 • Meer nadruk op gebruikersintentie: AI-algoritmen zijn beter in staat om de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker te begrijpen, wat betekent dat ze eerder resultaten zullen leveren die relevant zijn voor de behoeften van de gebruiker. Makers van inhoud en website-eigenaren zullen zich moeten richten op het leveren van hoogwaardige, relevante inhoud die voldoet aan de behoeften van hun doelgroep.
 • Belang van gestructureerde gegevens: Dit betekent dat website-eigenaren meer aandacht moeten besteden aan het gebruik van schema markup en andere gestructureerde gegevens om zoekmachines te helpen hun inhoud beter te begrijpen.
 • Grotere nadruk op inhoud van hoge kwaliteit: Er zal waarschijnlijk meer nadruk komen te liggen op het maken van inhoud die boeiend, informatief en relevant is. Dit betekent dat contentmakers zich moeten richten op het maken van content die voldoet aan de behoeften van hun publiek, in plaats van alleen maar proberen te scoren op specifieke zoekwoorden.
 • Gepersonaliseerde zoekresultaten: AI-gestuurde zoekmachines zijn in staat om meer gepersonaliseerde zoekresultaten te bieden op basis van de zoekgeschiedenis, locatie en andere factoren van een gebruiker. Dit betekent dat website-eigenaren zich mogelijk moeten richten op het maken van content die aansluit op de behoeften van specifieke gebruikerssegmenten, in plaats van simpelweg te proberen te scoren voor algemene zoekwoorden.
 • Toenemend belang van Voice Search: Naarmate meer mensen spraakgestuurd zoeken om informatie te vinden, zullen AI-gestuurde zoekmachines waarschijnlijk belangrijker worden in het leveren van relevante resultaten. Dit betekent dat website-eigenaren hun content moeten optimaliseren voor spraakgestuurd zoeken door zich te richten op natuurlijke taal en long-tail zoekwoorden.

Bing AI Chat biedt nieuwe mogelijkheden

De AI-chat van Bing is vaak in het nieuws geweest (en niet altijd om goede redenen):

AI zoeken Bing Chat

Hoewel deze AI een verwarrende start heeft gemaakt, zal het meerdere iteraties en machine-learning stadia doorlopen. De nieuwste Bing-toepassingen maken gebruik van GPT, dus ze zouden heel snel krachtig kunnen worden. Laten we dus door de ruis heen prikken en kijken wat Microsoft hier probeert te doen.

Naast de voordelen die we hebben opgesomd, wil het bedrijf de chatbot gebruiken als kernmotor voor al zijn software. Dit is hun manier om Microsoft Edge en de verschillende toepassingen nieuw leven inblazen die achterblijven. Theoretisch zou dit niet alleen een enorm voordeel geven aan Bing, maar ook aan de MS office suite, die in zwaar weer verkeert dankzij de concurrentie (met name de gratis Office-alternatieven van Google).

De nieuwe functies van de bijgewerkte Microsoft Edge-browser omvatten nieuwe AI-mogelijkheden en de toevoeging van twee nieuwe functies genaamd Chat en Compose. Met de Edge Sidebar kunnen gebruikers samenvattingen van lange financiële rapporten opvragen en de financiën van verschillende bedrijven vergelijken met behulp van een chatfunctie. De browser helpt ook bij het maken van content, zoals LinkedIn posts, door aanwijzingen en suggesties te geven voor opmaak en toon.

Deze mogelijkheden kunnen het de EDGE geven (geen woordspeling bedoeld) en enorm nuttig zijn voor contentmarketing en LinkedIn-marketing. We zullen deze ontwikkelingen op de voet volgen.